top of page
  • Writer's picturebalcescu

Impresii de calatorie

autor prof biologie Aurora Mariutiu

Săptămâna ȘCOALA ALTFEL, 22-25 octombrie 2018 a fost un prilej de mare bucurie pentru elevii și profesorii Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu” din Cluj-Napoca. S-au organizat multe excursii, printre care și cea în Moldova, pregătită din timp și în cele mai mici detalii de către domnul profesor Bena Nicolae. Traseul acestei excursii a fost Cluj-Napoca- Turda- Sovata- Cheile Bicazului- Piatra-Neamț- Iași- Suceava- Ipotești- Câmpulung Moldovenesc-Vatra Dornei- Bistrița- Cluj-Napoca.

Ne-am intors din această excursie cu multe impresii și informații pe care dorim să vi le împărtășim.



Sovata este o stațiune cu sezon permanent, renumele ei se datorează lacurilor Ursu, Aluniș, Verde, Negru, Roșu, Mierlei și Șerpilor, cu ape clorurate și sodice. Aceste lacuri prezintă fenomenul de heliotermie, vara temperatura variază în funcție de acumularea căldurii solare de către apa sărată, apa caldă fiind protejată de un strat de apă proaspătă provenită din râuri. Acest fapt face ca vara temperatura Lacului Ursu, cel mai mare lac heliotermal, să varieze între 10-20 grade C la suprafață, la 30-40 grade C la adâncimea de 1 metru și 40-60 grade C la adâncimea de 1.5m.

Lacul Roșu reprezintă cel mai mare lac de baraj natural de munte din România. Format în 1838, lacul este rezultatul alunecării de teren a unuia dintre versanții muntelui din zonă. Apa a inundat valea cu brazii din cre astăzi se mai văd doar niște cioturi calcifiate. Am reușit să facem niște poze și să aflăm aceste informații, după care ne-am indreptat spre Cheile Bicazului, poarta dintre Transilvania către Moldova.

Am parcurs o parte din drum pe jos, pentru a ne bucura de liniștea și frumusețea peisajului. Am admirat pereții de calcar care adăpostesc peșteri (Peștera Neagră, Peștera Cascadă) și peste 600 de specii de plante.

Următoarea oprire a fost Piatra-Neamț, oraș care se bucură de o climă temperat-continentală, cu veri scurte, răcoroase și ierni blânde, „un mic paradis”.

Următoarea zi a fost destinată Iașului, „legendara urbe a celor șapte coline”, considerat de italianul Marco Bandini „o mică Romă”. Iașul este orașul marilor idei, al primei Mari Uniri, al primului spectacol de teatru în limba română, al primului Muzeu Literar Memorial și al primului Muzeu de Istorie Naturală. Pe dealul Copou, se află cea mai veche universitate din România, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. În Iași, fiecare piatră vorbește de trecut prin numărul mare de mănăstriri, muzee, case memoriale. Am vizitat Bojdeuca lui Creangă în cartierul Țicău, în care a locuit între anii 1872 și 1889 marele povestitor Ion Creangă. Pragul acesteia a fost trecut și de Mihai Eminescu. Înscrisă în lista monumentelor istorice, casa cu două camere a devenit primul muzeu memorial din România la 15 aprilie 1918. Creangă locuia în ea alături de cele treizeci de pisici care purtau numele prietenilor săi.

Memorialul Ipotești este o reconstrucție a casei din copilăria lui Eminescu, iar mobilierul expus, în parte original, parte provenind din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, reînvie atmosfera din perioada în care familia poetului a locuit acolo.

Din mănăstirile vizitate, amintim Mănăstirea Voroneț, „Capela Sixtină a Estului”, un complex medieval monahal construit în satul Voroneț, astăzi cartier al orașului Gura Humorului.Ea constituie una dintre cele mai valoroase ctitorii ridicate de Ștefan cel Mare. Caracteristic Voronețului este așa-numitul „albastru de Voroneț” și rezistența acestuia în condiții climatice aspre. Lăcașul de cult este inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Excursia s-a încheiat cu revenirea noastră la Cluj-Napoca, încântați de atât de multe informații legate de istoria, trecutul și frumusețea țării noastre.

224 views1 comment

Recent Posts

See All

Proiecte Engleza cls. a 5-a Entry 5 of 5

"MY TRIP TO RHODOS"-Bene Marisa Last night we landed in Rhodos Greece.We were really excited about this holiday, we were staying there 7 days. On this trip there were 7 of us. My mom, my dad, my brot

Proiecte Engleza cls. a 5-a Entry 4 of 5

"CHARLIE AND THE CHOCOLATE FACTORY-BOOK REVIEW"-Mihail Achim One of my favorite books is “Charlie and the Chocolate Factory”. It presents the story of a poor boy, named Charlie Bucket, who lives very

Proiecte Engleza cls. a 5-a Entry 3 of 5

"MY BIRTHDAY"-Karla Crisan I love to celebrate my birthday. It was very interesting how I celebrated it last year. It was a sunny Sunday. I was very excited because I was on my way to the place where

bottom of page