top of page
  • Writer's pictureBlog Stiinteexacte

Ordinea și legea micilor orașe

Autor: prof.biologie Claudia Vlaica


E forfotă mare și totuși ordine. O liniște implacabilă. Un oraș mare și totuși cât se poate de mic. Molecule atinse de un val se grăbesc să se ciocnească... Sunt ca oamenii care nu și-au găsit sensul în viață, nu au o direcție prcisă. Și totuși nimeni nu se supără, pentru că fiecare din cele 100000 de miliarde de celule din corpul uman funcționează ca un oraș fortificat. Centralele sale energetice încălzesc celula. O fac mai sentimentală, dar și mai activă.

Cât despre uzine... ele lucrează neobosit 24 din 24. Frământă mereu aluatul celulei și apoi îl împart. Rețele de transport în comun sau particulare deservesc molecule obosite sau responsabile, active sau aventuriere, ce pot fi speranța biochimică a suratelor vecine micului oraș. Santinele postate pe fortificații sunt atente și la cel mai neînsemnat pericol, controlează importurile și exporturile, supraveghiind, parcă, lumea exterioară.

Bacterii pierdute în spațiu colindă la porțile orașului, fără să știe ce le așteaptă -

armate biologice disciplinate gata să atace. Și cine poate ști ce este în „mintea” acestei celule? Cert este că nu se lasă. Adoră liniștea,acceptă legea.

E o lege scrisă într-o carte cu sute de mii de file. Printre rândurile sale se citesc secrete mari și mici: blândețea, bunătatea, ochii albaștrii, încăpățânarea, melancolia, incertitudinea, dorința, ambiția... Locuitorii acestui oraș nu sunt deloc egoiști. Au învățat să cedeze. Renunțând la confortul de odinioară, acceptă spațiul unor orașe mai mici, mult mai mici, ieșite la lumină din primul.

La un moment dat sunt multe micuțe orașe ce vor forma o țară, una cu peste 100000 de miliarde de celule în care se vor găsi: un vas de aur (creierul), o funie de argint (cloana vertebrală), o găleată la izvor (inima), o roată la fântână (circulația sângelui), paznicii casei (picioarele), cei care se uită pe ferestre (ochii), cei ce macină (dinții), cele două uși dinspre uliță (buzele)...

Sunt orașe harnice - o țară cu bogăție; orașe energice - o țară cu inițiativă; orașe inimoase - o țară cu sentimente; orașe indisciplinate - o țară invadată, dărâmată; orașe liniștite - o țară fericită. Și - între toate - rețele, cablaje, mii de kilometri neuronali, milioane de volume cu informații în care sunt ascunse gânduri, imaginație, atenție, pasiune, motivație, sentimente lăuntrice, artă, întrebări, frumusețe, principii, lege și ordine.

Și peste toate, biologie.

87 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page